24.03.11

Pasažieru pārvadātāju strupceļš

Pasažieru pārvadātāju strupceļš

Jelgavas autoosta

Šodien pasažieru pārvadātāji veic protestu akciju pret valsts izmaksājamo dotāciju samazinājumu. Protestējot autobusu īpašnieki ir samazinājuši reisu skaitu, lai parādītu valdībai, kādu haosu var radīt dotāciju samazinājums.
Uzreiz rodas jautājums, kādēļ valstij būtu jāmaksā dotācijas?

Dotācijas valsts maksā par tiem, kuri var braukt autobusos bezmaksas (skolnieki, represētie un invalīdi) un par autobusu nodrošinājumu nerentablos maršrutos. It kā viss izskatās loģiski un saprotami, ja mēs nesaprotam, ka šīs dotācijas tiek maksātas no nodokļu maksātāju kabatas. Tātad derēt meklēt iespēju atrisināt šo jautājumu savādākā veidā, lai nevajadzētu nodarboties ar naudas dzenāšanu no vienas kabatas otrā un arī tā, lai pasažieri varētu nokļūt tur, kur viņiem vajag, noteiktā laikā.
Iespējamie risinājumi:
- Degvielas pārdošana ar samazinātu akcīzes nodokli (līdzīgi, kā to dara zemnieki);
- Nerentablo maršrutu apkalpošanu nodot brīvai uzņēmēju apkalpošanai;
- Samazināt valsts regulējumu maršrutu apkalpošanā.
Atcelto maršrutu saraksts
Šobrīd daudzi kliedz, ka jācīnās ar nelikumīgo pasažieru pārvadāšanu. Bet šī cīņa turpinās jau 20 gadus un nekas nemainās. Drīzāk būtu jāļauj vienkāršāk legalizēties tādiem pārvadātājiem vai nu arī noņemt ierobežojumus, kas neļauj legāliem uzņēmumiem strādāt, tādā pašā veidā, ka nelegāliem. Jo kur ir priekšrocība privātām izvadātājam?
- Viņš atrodas tur, kur ērti pasažierim;
- Viņš brauc tad, kad ir pilns un viņam nav vajadzīgs saraksts;
- Viņš ir nedaudz lētāks.

Toties legāliem pārvadātājiem, tas viss ir liegts. Viņam jābrauc uz autoostu (piemēram Parīzē, kā tādas autoostas nav, ir pieturvietas pazemes stāvvietā), konkrētā laikā (neatkarīgi, no tā vai viņš pilns vai nē), jāuztur ministrijas ierēdņus un jāatbilst augstiem Eiropas standartiem.

Pārvadātāju tirgus prasās pēc lielākas brīvības, bet nevis administratīvā regulējuma, kura ir pārāk daudz un tas neļauj attīstīties legālai uzņēmējdarbībai, tādā veidā veidojot nelegālo.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search